Üzletünk átalakulása miatt a személyes átvétel lehetősége 05.05-én megszűnt webáruházunkban.
Keresés

Keresés

Használsz GPS-t? 2 méterről 6 centire csökkentik a pontosságát

Beküldés: 2017-06-19 11:47:39 ; Olvasva: 946 alkalommal
A mobiltelefonok és az autók navigációját segítő GPS helymeghatározó rendszer pontosságát javító második műholdját is felbocsátotta Japán. A következményt észre fogja venni a mindennapokban is.

A japán űrkutatási ügynökség (JAXA) beszámolója szerint a június elején fellőtt Micsiki 2, a korábban már pályára állított elődjéhez hasonlóan 33-39 ezer kilométeres magasságban működik majd. A Micsiki 1-et 2010 bocsátották fel, és együttműködött az amerikai műholdrendszerrel, de rádiójeleit a felhőkarcolók és a hegyek egyes esetekben akadályozták.

Ennek az volt a következménye, hogy a helymeghatározó a valóságostól néhány méteres eltéréssel adta meg az egyes tárgyak helyzetét.A korábbi néhány méteres eltérést most egyméteresre csökkentik, sőt egyes jobb vevőegységekkel akár 6 centiméteresre is korlátozható.

A japán kormány azt tervezi, hogy idén még további két, 2023-ig további öt műholdat állít Föld körüli pályára a GPS helymeghatározó rendszer fejlesztése érdekében.

Nemrég egyébként elindult az EU saját rendszere is: ha szokott használni navigációs programot, akár el is felejtheti a GPS-t, érdemes kipróbálnia a Galileót.


Forrás: hvg


 
Hozzászólások
Nincsenek hozzászólások!
Írjon hozzászólást
Neve


Email


VéleményNote: HTML is not translated!
Adja meg a téglalapban található kódot: